Zioła to grupa roślin, które są lubiane za smak, zapach oraz właściwości lecznicze. Początki ziołolecznictwa są zbieżne z pojawieniem się pierwszego człowieka na Ziemi. Terapeutyczne oraz smakowe przymiotniki roślin były powszechnie wykorzystywane już przez starożytnych Greków i Rzymian.

Rozumie się samo przez się, iż już wtedy rośliny stosowano w celach leczniczych i używano jako dodatek do potraw, znakomicie poprawiający ich smak. Mamy prawo założyć, iż już nasi pierwotni przodkowie znali oraz w wielu przypadkach stosowali rośliny, które wzbogacały smak pieczonego.

Niespodziewanie dostrzegał również ich lecznicze atrybuty – jedne miały atrybuty przeczyszczające, powodowały potliwość, rozgrzewały, inne skutecznie tamowały krwotoki, zmniejszały ból, przyśpieszały gojenie się ran, a co poniektóre działały jak trucizna. Zdobytą przez tysiące lat wiedzę pierwotni ludzie przekazywali następnym pokoleniom, jakie w świadomie sposób wykorzystywali z właściwości ziół – wypróbuj auto dark devil nasiona. Dzisiaj zioła są stosowane w kuchni, jako leki, i dla celów duchowych. Zioła mają dużo zastosowań, w tym kulinarne, lecznicze, lub ewentualnie w niektórych przypadkach są używane dla pogłębienia duchowości.

Niemalże każda część rośliny ma prawo zostać uznana za zioła, w tym liście, korzenie, kwiaty, nasiona, żywica, kora korzeni, kora wewnętrzna (kambium), jagody oraz nieraz owocnia lub inna część rośliny. Kuchenne użycie ziół przeważnie używa części zielone rośliny oraz przyprawy, produkowane z jej nasion, jagód, kory, korzeni oraz owoców.

Zioła kuchenne różnią się od warzyw tym, że są one wykorzystywane w małych ilościach oraz mają za zadanie tylko wzbogacić smak danego dania smak, a nie dostarczyć substancji odżywczych, jak tradycyjne pożywienie.

Dużo ziół kuchennych to byliny, np. tymianek, lawenda, a inne, takie jak pietruszka czy też bazylia, są szablonowymi liśćmi, niektóre są krzewami, np. rozmaryn, bądź drewnami (np. wawrzynu) – jest to sprzeczne z botaniczną definicją ziół, jaka wyklucza rośliny drzewiaste jako rodzaj ziół. Istnieją pewne zioła, takie jak mięta, jakie są stosowane zarówno do celów kulinarnych, jak i leczniczych.

Dodaj komentarz