Nie od dzisiaj doskonale jest legendarne pojęcie, że „Brazylia to kraj kawy”. Mimo to bardziej konkretnie mówimy tu o największym producencie tej używki. Najlepszych kaw jesteśmy w stanie bowiem poszukiwać w wielu innych krajach i na innych nawet lądach. Należałoby tutaj wobec tego przenieść się do Afryki Tam bowiem rośnie krzew nazwany kawowym i wywodzi się on z Mozambiku, Abisynii, a także obszaru tak oznaczanych Wielkich Jezior. To z tej oczywiście rośliny rodzi się owoc, którego to nasiona po wysuszeniu trafiają do indywidualnych krajów, gdzie także są poddawane procesowi palenia. Jako, że powiadamy tutaj o ziarnach z krajów arabskich, stąd również nie dziwi, lub ewentualnie też nie powinna nikogo dziwić nazwa ziaren określana mianem Arabiki. I to one są najlepszymi spośród wszystkich innych, jeżeli chodzi o produkcję kawy. Kawa arabska jest niesłychanie ceniona na całym świecie i dużo gatunków omawianego tu „trunku” sporządza się z ziaren Arabiki.

Powiadaliśmy już o Ameryce Południowej (Brazylia), Afryce (Mozambik, Abisynia) niemniej jednak należałoby też uwagę zwrócić ku Europie, a znacznie bardziej konkretnie Włochom, jeśli mówimy o znamienitych kawach. Tutaj bo powstaje sporo gatunkowo słusznych kaw. Jedną z nich będzie z pewnością mielona kawa – poleca https://finestcoffee.pl. Jest ona trunkiem niezwykle chwalonym przez „kawoszy” za sprawą swojego niepowtarzalnego smaku. Pellini jest wytwórcą z Werony oraz możemy tutaj oznajmić o tym, że kawa z tych palarni to mieszanka znamionująca się w 100 % jeśli mówimy właśnie o ziarnach Arabiki.

Mówimy tu o owianym tajemnicą procesie palenia ziaren, a receptura jest niesłychanie szczegółową. Jej skutkiem jest powstawanie artykułu o niezwykłym smaku i równie wyszukanym aromacie. Kawa albowiem musi mieć swój aromat. Inną włoska kawą w pełni ziarnistą jeżeli gra toczy się o Arabiki jest na pewno też mielona kawa Arcaffe Mokacrema Tu aromat kwiatów oraz słodu, a także wyczuwalna nutka owoców cytrusowych okazują się być charakterystyczne dla tej kawy. W efekcie otrzymujemy łagodnie kwasową oraz wzbogaconą przez przyjemny i długookresowy posmak miodu mieszankę Arcaffe.

Dodaj komentarz