Wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, co to jest kawa. Wiele osób to właśnie od kawy inauguruje swój dzień. Pije się ją niemal wszędzie, na dowolnym kontynencie, w dowolnym kraju. W Polsce najpopularniejszą jest kawusia parzona – taka, jakiej fusy osadzają się na dnie filiżanki. Taki typ przygotowania kawy nie wszystkim smakuje. Nie wyobrażają sobie picia takiej kawy choćby Włosi. W każdym albowiem kraju są różne sposoby, różnorodne metody na to, żeby kawę przygotować.

W pewnych momentach kawa smakuje o wiele bardziej, w pewnych momentach mniej. Zależy to naturalnie od sposobu przygotowania, od rodzaju ziarenek, od tego czy kawa jest bardziej palona czy mniej. Jakikolwiek z nas ma swój wyjątkowy rodzaj kawy. Nazwa tego czarnego napoju jest bardzo ważna. Nie wszyscy lubią gorzką, długo paloną kawę. Nieraz wolimy subtelniejszy smak. Zależy to oczywiście od naszych upodobań. Ubóstwiamy testować, lubimy sprawdzać smaki.

Wielokrotnie mamy swój ulubiony lecz poszukujemy dalej, szukamy czegoś oryginalnego – {sprawdź|wypróbuj|przetestuj kawa. To wybitnie istotne dla smakoszy kawy. A takich smakoszów jest niezwykle dużo. Kawa podawana jest na różnorodne sposoby. W wielu przypadkach zależy to od miasta czy kraju.

We Włoszech na przykład najpopularniejsza jest kawa espresso podawana w malutkich filiżankach. Jest to niezwykle mocna kawa w następstwie tego także podaje się ją w tak niewielkich filiżankach. W Polsce mamy obrządek picia kawy parzonej – drobinki zmielonych ziaren palonej kawy wsypuje się do filiżanki oraz zalewa wrzącą wodą. To niezwykle specyficzny sposób przekazywania, lubiany w nielicznych państwach. Dużo osób nie toleruje drobnych fusów, które unoszą się nieraz przeszkadzając czy wyraźnie utrudniając spożywanie tego smacznego napoju.

Kawa zawiera kofeinę. Nie jest w takim razie polecana dzieciom. Nie wolno przesadzić z piciem kawy. Nadmiernie wielka jej ilość w ciągu dnia może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Są osoby, które nie tolerują mocnej kawy – parzonej czy także z ekspresu. Takie osoby wolą słabszą kawę rozcieńczoną na przykład mlekiem czy śmietanką do kawy. Odmianą kawy, która jednak z parzoną mocną kawą nie ma wiele wspólnego jest cappuccino, uwielbiana zwłaszcza na południu Europy.

Dodaj komentarz